>Hva er influensa?

>Influensa er en sykdom forårsaket av virus. Siden antibiotika ikke virker mot virus er vi overlatt til kroppens eget forsvarssystem i bekjempelsen. Fordelen er at når vi har blitt syke en gang og gjennomgått kampen mot viruset har kroppen opparbeidet immunitet mot viruset og vi blir ikke syke flere ganger.

Imidlertid muterer influensaviruset slik at det hvert år kommer et nytt, litt annerledes virus. Som regel er endringen fra i fjor så liten at vi ikke blir syke. Kroppens opparbeidede immunitet fungerer. Etter flere år med små endringer i viruset er imidlertid endringen blitt så stor at forsvarsmekanismen ikke lenger fungerer og vi blir på ny syke av influensa. Deretter blir vi igjen immune også mot det nye viruset.

Tradisjonelt har vi regnet med at det tar ca 10 år mellom hver gang vi blir syke. Økt reisevirksomhet kan dog tyde på at endringene skjer fortere og/eller er større slik at hyppigheten er litt økende. Redusert immunforsvar kan også føre til at vi ikke opparbeider så sterk immunitet mot de nye muterte virusene.

Svineinfluensa kan se ut til å ha mutert ut fra et influensavirus som herjet rundt 1930 og ca 1955. Det forklarer hvorfor mange eldre mennesker synes å ha immunitet mens yngre mennesker er helt forsvarsløse. I den vanlige sesonginfluensaen vil normalt mange i alle aldersgrupper være immune. De som var syke i fjor eller forfjor eller året før der osv. vil være immune. Kun den lille 10-delen av befolkningen som ikke har vært syke på lenge vil bli syke i år. Neste år er det en ny 10-del som blir rammet. Med svineinfluensaen cars sale  er det altså få som er immune og mange som blir syke.

Det er lite som tyder på at svineinfluensaen er noe kraftigere enn andre influensaer. Mange dør hvert år av vanlig influensa, men det faktum at det er så få immune mot svineinfluensa gjør at mange flere sannsynligvis vil dø av den enn sesonginfluensaen – hvis de er like kraftige.

Med stor sannsynlighet vil svineinfluensaen mutere og komme tilbake neste år i en ny variant. De som er blitt syke i år vil normalt ikke bli syke neste år. De som derimot har vaksinert seg har ikke vært tilstrekklig smittet til å bygge immunforsvar og må enten vaksinere seg på nytt eller risikere å bli syke.

Influensa er en av våre vanlige sykdommer som kroppen er utrustet for å håndtere. Derfor vil de fleste av oss ”stå han av”.

Del så dine venner får se dette
  • Twitter
  • Facebook
  • email

About Solveig

Solveig Aursnes er registrert homeopat MNHL og leder av Norske Homeopaters Landsforbund. Hun er ettertraktet både som homeopat, foredragsholder og kursholder.
This entry was posted in Ukategorisert. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>