Uraffinert omega-3 fra laks gir større helsefordeler

Flere og flere studier fra både Norge og utlandet viser at uraffinert omega-3 har langt bedre helseeffekt en raffinerte oljer.

Mange ser seg ofte blinde på hvor mye omega-3 man får i en kapsel, og tror feilaktig at jo høyere omega-3-innhold jo bedre må det være. Dette kan vise seg å være feil. En høykonsentrert olje er ofte mer ustabil, og er ofte stresset til oksidasjon på grunn av lagrings- og produksjonsmetoder. Omega-3 fra laks som er skånsomt behandlet og i tillegg uraffinert viser seg å ha langt bedre helsefordeler enn høykonsentrerte og raffinerte omega-3 produkter.

Uraffinert omega-3 fra laks, inneholder langt flere og gunstigere næringsstoffer en raffinerte oljer. En uraffinert olje er ikke stresset av varme eller andre raffineringsprosesser som fjerner vitaminer, mineraler, antioksidanter eller andre gunstige fettstoffer man finner i fersk, rå fisk.

Lavere omega-3 – men med bedre effekt

Selv om innholdet av omega-3-fettsyrer generelt er mindre i uraffinert omega-3 fra laks enn hva man finner i de raffinerte oljene, viser undersøkelser og studier at uraffinerte oljer opptas og utnyttes langt bedre i kroppen. Raffinerte oljer utsettes blant annet for temperaturer opp til 230 grader under produksjonen, noe som ødelegger og fjerner mange andre naturlige forbindelser. Ved slike temperaturer dannes det også uønskede transfettsyrer.

En fersk og uraffinert virgin omega-3 er aldri utsatt for temperaturer over 90 grader.

Dette gjør at uraffinert lakseolje, foruten omega-3-fettsyrer, inneholder alle naturlige og gunstige stoffer som man finner i fersk laks, som for eksempel fosfolipider, vitamin A, D, E og K, mineraler, sporstoffer, steroler og andre omega-fettsyrer som man finner i fersk laks.

Opptil ni ganger bedre enn tran og raffinert omega-3

En norsk undersøkelse publisert 2006, sammenlignet kokt laks med blant annet tran for opptak av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Den daglige dosen EPA og DHA fra kokt laks var på 1,2 gram, mens EPA og DHA fra tran var på hele 3 gram. Selv om dagsdosen av EPA og DHA var 2,5 ganger høyere for tran, var opptaket av EPA og DHA fra kokt laks (temperatur på 100 grader, sammenlignet med raffinert tran som utsettes for varme på opptil 230 grader) betydelig høyere, tross lavere inntak av omega-3.

Forskerne mener at dette kan skyldes forskjeller i de kjemiske strukturene i fettstoffene, hvor kokt og uraffinert omega-3 fra laks gir betydelig bedre opptak og utnyttelse enn omega-3 fra tran. Den bedre effekten av uraffinert lakseolje skyldes også sannsynligvis komponenter som fjernes ved raffinering av oljer

En italiensk undersøkelse dokumenterer det samme. Faktisk måtte man innta 2-9 ganger høyere dose raffinert og høydosert omega-3 fra kapsler, sammenlignet med uraffinert omega-3 fra laks.

Her til lands har vi heldigvis ildsjeler som har jobbet med dette i mange år. Vi som bor i Drøbak har visst om disse produktene lenge – Petter Tidemann i Polarol er en ildsjel som har jobbet med denne typen såkalte ”Fresh Virgin Omega -3”. Til nå har det vært veldig lokalt å få kjøpt over disk, men nå har Vitalkost inngått et samarbeid og distribuerer dette over hele landet under varemerket Shift SuperOmega- 3. Oljen er enda mer skånsomt behandlet enn kokt laks, og er ikke utsatt for temeratur over 90 grader. Dvs at produktet har beholdt alle næringsstoffer og lipider slik man finner den i naturen. Det tøffeste er at oljen er utvunnet innen en time etter at fisken er tatt opp av vannet – det kaller jeg ferskvare!

Hvorfor forteller jeg om produsenter og varenavn? Fordi det er så stilig at vi som skal putte dette i oss faktisk kan dra til Nord Norge og se fisken som blir til disse oljene. Jeg synes det er tøft at lokale ildsjeler baner vei og er pionerer i en slik jungel helsekost produkter er. For det ER vanskelig å vite om og hva man skal spise i tillegg til variert kost.

Det meste av det som er skrevet ovenfor kommer fra en pressemelding fra Vitalkost, men jeg har selv brukt og anbefalt disse oljene i flere år og vet at det er bra produkter. Hvis du er interessert i å sjekke om det som står ovenfor stemmer, ta en titt på vedlagt kildehenvisninger.

Kilder:

”Enhanced incorporation of n-3 fatty acids fom fish compared with fish oil”, Elvevoll et al, Lipids, 2006 Dec;41(12):1109-14.

”Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids”, Visioli et al, Lipids, 2002 Apr; 38(4):415-8.

”Processed marine oils are depleted of constituents beneficial in preventing thrombosis and coronary heart disease”, Østerud et al., Presented at the XVIIth Congress of the International Society of Thrombosis and Haemostasis, Washington DC, 1999 August 14 – 21. Thromb. Haemost Suppl., p111 (abstract 339).

”The Effects of Marine Oil Supplementation: More than n-3 Fatty Acids?”, Østerud et al., American Heart Association. Scientific conference on omega-3 fatty acids in nutrition, vascular biology and medicine, 17 – 19 April 1994, USA

Del så dine venner får se dette
  • Twitter
  • Facebook
  • email

About Solveig

Solveig Aursnes er registrert homeopat MNHL og leder av Norske Homeopaters Landsforbund. Hun er ettertraktet både som homeopat, foredragsholder og kursholder.
This entry was posted in Ukategorisert. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>